Bio hořká čokoláda 75% São Tomé KAOKA

6536

Nový produkt

Velmi zajímavá čokoláda z jednodruhového kakaa, která vás překvapí vyváženou plnou chutí s ovocnými tóny. Čokoláda je vyrobena z kakaových bobů z oblasti Svatého Tomáše a Princova ostrova.

HMOTNOST: 100 g
ZEMĚ PŮVODU: Francie

Více informací

Zakoupením tohoto zboží získáte 59 věrnostních bodů. Za celý košík získáte 59 věrnostních bodů a na další nákup můžete získat slevu 2 Kč.


59 Kč

Více informací

Velmi zajímavá čokoláda z jednodruhového kakaa, která vás překvapí vyváženou plnou chutí s ovocnými tóny. Čokoláda je vyrobena z kakaových bobů z oblasti Svatého Tomáše a Princova ostrova. Tento malý rovníkový stát tvoří skupinka ostrovů vulkanického původu na západním africkém pobřeží a je také nazýván Ostrovem čokolády.  Vulkanická půda je velmi úrodná a místní teploty, vlhkost a stín poskytovaný bujnou vegetací jsou pro kakaovníky ideální. Právě zde byly vysazeny počátkem devatenáctého století první kakaovníky dovezené z Brazílie do Afriky jako dekorativní rostliny. Komerční pěstování kakaových bobů zavedli na ostrovech Portugalci a v devatenáctém století patřily ostrovy k předním producentům kakaových bobů. Díky ideálnímu klimatu se jednalo o velmi lukrativní byznys s vyhledávanou surovinou - tedy lukrativní pro Portugalce. Na místní obyvatele připadla otrocká práce na plantážích. Ani po odchodu kolonizátorů se situace příliš nezlepšila, surové kakaové boby průměrné kvality, které byly vykupovány překupníky a vozily se k dalšímu zpracování (k fermentaci a sušení) do kontinentální Afriky, příliš zisku neposkytovaly.

Ekonomika ostrovního státu byla přesto založena na této jediné plodině a jakékoli výkyvy v ceně či produkci byly okamžitě znát. Mezinárodní fond pro zemědělský rozvoj (při OSN) oslovil na přelomu tisíciletí francouzskou společnost KAOKA s žádostí o vypracování auditu na pěstování kakaa na Svatém Tomáši a Princově ostrově. Závěr auditu zněl, že díky genetické rozmanitosti odrůd místních kakaovníků by mohlo být získáváno aromatické kakao prvotřídní kvality výhradně z místních zdrojů. Další výhodou se ukázaly být používané tradiční pěstitelské postupy, které by šlo snadno upravit tak, aby vyhovovaly požadavkům ekologického zemědělství. Kombinací vysoké kvality kakaa jedinečného původu, fair trade přístupu a ekologického původu (tj. certifikované bioprodukce) by šlo zajistit podstatně vyšší a stabilnější příjem pro místní pěstitele. Na základě tohoto auditu se Mezinárodní fond pro zemědělský rozvoj v roce 2000 rozhodl financovat tříletý program zahrnující na 500 farmářů.

Pod dohledem společnosti KAOKA probíhal přechod od roztříštěné produkce surových kakaových bobů průměrné kvality k fermentovaným a usušeným kakaovým bobům špičkové kvality, vypěstovaných za fair trade a bio podmínek. Postupně se podařilo spojit zemědělce a vytvořit infrastrukturu potřebnou pro posklizňovou úpravu kakaových bobů. Farmářská organizace CECAB nyní zaštiťuje 27 farmářských coopů, což představuje na 2700 rodin. Kromě dohlížení na projekty rozvíjené organizací CECAB se v současné době KAOKA zaměřuje i na zlepšení přístupu dětí pěstitelů kakaa ke vzdělání.    
Kakao a vanilka pocházejí z fair trade projektu Bio Equitable. Fair trade - spravedlivý obchod garantuje farmářům z rozvojových zemí spravedlivou odměnu a zakazuje otrockou a dětskou práci.

HMOTNOST: 100 g
ZEMĚ PŮVODU: Francie


SLOŽENÍ: kakaová hmota z kakaových bobů ze Svatého Tomáše a Princova ostrova*, přírodní třtinový cukr*, kakaové máslo*, emulgátor: slunečnicový lecitin, výtažek z vanilky*. Složky s * jsou z kontrolovaného ekologického zemědělství. Obsah kakaové sušiny nejméně 75 %.

UPOZORNĚNÍ PRO ALERGIKY: Může obsahovat stopy skořápkových plodů, mléka a lepku.


VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota2411 kJ/582 kcal
Tuky45 g
z toho nasycené mastné kyseliny27 g
Sacharidy29 g
z toho cukry25 g
Vláknina12 g
Bílkoviny9 g
Sůl0,01 g

Čokolády značky KAOKA

Značka KAOKA je založena na třech principech: na respektu k dodavatelům, k životnímu prostředí a k zákazníkům. Respekt k dodavatelům je vyjádřen úzkou spoluprací a dlouhodobými obchodními vztahy s pěstiteli kakaa v rámci fair trade projektu Bio Equitable. Používání surovin pěstovaných ekologicky způsobem zachovávajícím biodiversitu prostředí vyjadřuje respekt k životnímu prostředí a jeho rozmanitosti. A respekt k zákazníkovi je vyjádřen špičkovou kvalitou čokolády.

Kakaové boby jsou rozhodující surovinou určující kvalitu čokolády a zaměstnanci společnosti KAOKA jsou v úzkém kontaktu s jejich pěstiteli na všech kontinentech, odkud se kakaové boby vykupují. V současné době fungují projekty spolupráce v Ekvádoru (Jižní Amerika), Vanuatu (Oceánie), Svatém Tomáši a Princově ostrově (Afrika). Zakladatel společnosti, pan André Deberdt, a technický tým cestují pravidelně do těchto oblastí, kde na místě s pěstiteli analyzují jak technickou tak sociální situaci a provádějí opatření nezbytná k vyřešení eventuálních problémů. Toto předávání znalostí a zkušeností umožňuje drobným pěstitelům vytvářet silná, efektivní a dobře řízená sdružení, což je nezbytná podmínka k úspěchu. Pro společnost KAOKA jsou pevné vztahy s pěstiteli a jejich sociální a ekonomická situace nedílnou součástí ekologického způsobu pěstování a výroby biopotravin. Farmářům pak z tohoto přístupu k obchodování, který zahrnuje technickou a finanční pomoc a garantované výkupní ceny, plyne ekonomický růst a jistota budoucnosti. V dnešní době spolupracuje KAOKA s téměř 3000 farmářů a jejich rodin.

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také:

30 dalších produktů ve stejné kategorii: